Danmark skal sikres

Regeringen vil sikre Danmark med antiluftskyts, en hel brigade og forsvar mod ubåde 

En brigade på mellem 4.000 og 4.500 kampklare soldater, der kan udsendes til Nato-operationer uden for landets grænser, står højt på ønskelisten hos regeringen, der vil inkludere ønsket i det forsvarsforlig, som efter planen præsenteres inden længe. Det kom frem efter Folketingets åbning tirsdag 3. oktober.

Truslen mod øst kommer til at præge det forsvarsudspil, som regeringen og forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) efter planen præsenterer i næste uge.

Ifølge forsvarsministeren vil regeringen med sit udspil lægge op til at få installeret missilsystemer på de danske flådefartøjer, der skal kunne sikre det danske luftrum mod fremmede fly.

Derudover skal skibene også have installeret udstyr, der kan detektere og beskytte mod angreb fra ubåde - såkaldte sonarsystemer.

Som tredje delelement vil regeringen samle en så stor forsvarsstyrke, at man kan etablere en hel brigade, der kan rykke ud og bistå andre Nato-lande i kamp.

Forsvarsministeren lægger ikke skjul på, at det er urolighederne på Krim-halvøen og det politiske efterspil, der er med til at tegne forsvarsudspillet. Rusland annekterede i 2014 halvøen, der ellers var en del af Ukraine.

Siden har EU indført stribevis af sanktioner mod Rusland, der som modsvar har spillet med de militære muskler og sendt eksempelvis fly og ubåde på øvelsesmissioner tæt på flere europæiske lande.

- Hoveddrejningen er jo at ændre kursen fra de senere årtiers forsvarspolitik. Siden Sovjetunionen brød sammen, og muren faldt, har man jo indrettet det danske forsvar som et ekspeditionsforsvar, som kan tage fjernt fra Danmark og bekæmpe terrorisme sammen med andre landes tropper, siger Claus Hjort Frederiksen.

Men det vil regeringen nu have lavet om. Man ønsker sig en kampenhed – en såkaldt brigade - der tegnes af 4.000 soldater og som kan udsendes.

Udspil til forsvarsforlig - 2018-2023

Regeringen præsenterede onsdag 11. oktober 2017 sit udspil til et nyt politisk forlig om Forsvaret - et 6 års forlig.

Læs det kommenterede forligsudspil her:

En brigade på mellem 4.000 og 4.500 kampklare soldater, der kan udsendes til Nato-operationer uden for landets grænser, står højt på ønskelisten hos regeringen.